Invitatie

Eindelijk is het tijd om iedereen te informeren van jullie plannen en dan kun je het zo gek maken als je wil. Een gouden invitatie, een biologische met hout, heel simpel of heel chique. Het kan allemaal. Maar wat moet er nu eigenlijk op staan?

Wat zegt de etiquette?

Meestal wordt er een rijmpje of tekstje gemaakt waarin de informatie verwerkt is, zoals hier
plus de essentiële gegevens zoals een extra kaartje voor de receptie of voor de hele dag, de locatie en tijd.

Algemeen

  • Een traditionele uitnodiging is vaak dubbelgevouwen of opgemaakt uit meerdere losse kaarten.
  • De mama’s nodigen de gasten uit voor de receptie en de ouders (als koppel) nodigen uit voor het avondfeest.

Indien je kiest voor een dubbelgevouwen kaart:

  • De (groot)ouders van de bruid worden bovenaan de kaart vermeld aan de linkerkant, de (groot)ouders van de bruidegom aan de rechterkant. In het midden wordt dan de datum, het uur en de locatie van jullie huwelijksvoltrekking vermeld.
  • Onderaan de kaart links komt het adres van de ouders van de bruid, rechts het adres van de ouders van de bruidegom. Daartussen komt het gelegenheidsadres.

Indien je kiest voor een uitnodiging met meerdere, losse kaarten:

  • Inhoudelijk vermeld je dezelfde gegevens als op de dubbelgevouwen kaart, maar werk je vanuit 1 familie per aankondigingskaart.
  • Het gelegenheidsadres wordt vermeld op een aparte feestkaart.

De aanschrijftitels

Welke verwoording gebruik je op je enveloppen? Een overzichtje:

  • Bij getrouwde koppels : Dhr. & Mevr. Marc Steelandt – Vandamme 
    (bij een getrouwd koppel wordt enkel de voornaam van de man gebruikt + beide familienamen of enkel de familienaam van de man)
  • Bij niet-getrouwde koppels : Mevr. Rita Vandamme & Dhr. Marc Steelandt.
  • Bij getrouwde holebi-koppels: De heren Davy & Stijn Steelandt – Debals of De dames Elise & Ann Courtens –Romel (Bij getrouwde holebi-koppels worden wel beide voornamen gebruikt).
  • Bij niet-getrouwde holebikoppels: Dhr. Davy Steelandt & Dhr. Stijn Debals of Mevr. Elise Courtens & Mevr. Ann Romel.
  •  Ken je de naam van de partner niet? Dan schrijf je gewoon ‘& partner’. Nodig je een volledig gezin uit? Dan gelden bovenstaande regels + ‘& familie.

De achterflap

Een adres op de achterflap: faux pas of niet? Bij klassieke uitnodigingen schrijf je in principe nooit een adres op de achterkant. Vandaag zien we dat steeds meer bruidsparen hier bewust wél voor kiezen, om ‘veiligheidsredenen’: wanneer een postadres fout blijkt, kan de postbode je uitnodiging terugsturen naar jullie, als afzender. Bij een klassieke uitnodiging kleef je de envelop ook niet toe: je vouwt hem in.

Bij een moderne envelop met een kleefstrip schrijf of druk je wel een adres op de achterkant. Een adres op de achterflap laten drukken geeft altijd een meer verfijnd effect dan het gebruik van een stempel.

Etiket, een njet?
Etiketten komen vaak zakelijk over. De adressen op jullie persoonlijke uitnodigingen schrijf je beter met de hand. Haal die pen maar al boven, of vraag je drukker of hij of zij een samenwerking heeft met een kalligrafist(e)!

Met dank aan etiquette specialist & ceremoniemeester Davy Steelandt